Wist je dat - hoe ontstaan gouden vissen?

1630
19 sep 2023

Goudbaars, goudkarper, goudwinde, goudaal, goudsnoek, goudvoorn (gouden rietvoorn) en zelfs goudzeelten komen af en toe voorbij op social media. De goudblankvoorn die Gerard Rauw onlangs ving was voor de deskundigen bij Sportvisserij Nederland echter ook nieuw. Waarom is deze gouden variant zo bijzonder en hoe is deze kleurafwijking precies te verklaren?

Goudkarpers, -windes, -zeelten en gouden rietvoorns worden speciaal gekweekt voor hun afwijkende kleur en doen het goed in de handel. In het wild komt een gouden exemplaar van nature niet zo snel voor – al zijn er uiteraard vissen die om wat voor reden dan ook door onwetende vijvereigenaren zijn losgelaten. En mocht een vis ‘gouden genen’ hebben meegekregen, dan weet de roofvis hem vaak snel te vinden. De kans om een gouden variant van de blankvoorn aan te treffen tijdens het vissen is daarom héél erg klein. Op een miljoen blankvoorns treft je niet eens één gouden exemplaar aan.

Goudblankvoorn: unieke vangst

Tegen alle verwachtingen in wist Gerard Rauw er tijdens het feederen op de Lek toch één te vangen – met recht een gouden vangst! Gerard was hiermee heel erg in zijn nopjes en wist dat deze vangst bijzonder was, daarom mailde hij meteen een foto naar Sportvisserij Nederland. Daar bestudeerden onderzoekers het beeldmateriaal nauwkeurig. Een heuse goudblankvoorn hadden ook zij nog nooit gezien, wat wel bevestigt dat dit een unieke vangst is. Stomtoevallig volgde kort daarna een tweede melding van een goudblankvoorn van dezelfde rivier. Dit betrof een ander exemplaar, voor de goede orde. Dat een dergelijke vis nooit eerder werd aangetroffen en nu twee keer vlak achter elkaar, blijft vooralsnog een raadsel.
 

Wat is xantorisme?

De kleurafwijking van deze blankvoorn wordt xantorisme genoemd. Hierbij is het gele pigment dominant, wat de vis een goudgele kleur geeft. Kleine oranje of gele vlekjes op vissen worden vaker waargenomen, maar dit betreft dan lokale stukjes van de huid waar het gele pigment dominant is. In dat geval zieje bij de vis (bijvoorbeeld een baars) kleine, gelige of oranje vlekjes op de buik. Albino’s kunnen ook geel zijn, maar dit betreft een andere kleurafwijking. Door het ontbreken van pigment – melanine – heeft de vis niet zijn gebruikelijke kleur en zijn de ogen rood. De blankvoorn die Gerard ving had echter geen rood oog, waardoor het 100% zeker geen albino is.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.